6 ອາຫານທີ່ກິນດິບແລ້ວບໍ່ດີ ອາດໄດ້ພິດມາແທນປະໂຫຍດ
ຄວາມຮູ້ກ່ຽວກັບການກິນມາຝາກ ພືດຜັກ ຫລືອາຫານບາງຊະນິດ ກິນດິບໆ ແລ້ວບໍ່ດີ ອາດຈະປ່ຽນຈາກປະໂຫຍດ ເປັນພິດທຳຮ້າຍຮ່າງກາຍແທນໄດ້ ຈະມີຫຍັງມາເບິ່ງເລີຍ
ອາຫານທີ່ກິນດິບແລ້ວບໍ່ດີ ເປັນຜົນເສຍຕໍ່ຮ່າງກາຍ
1.ຖົ່ວແດງ
ໃນຖົ່ວແດງມີສານ Phytohemagglutinin ຖ້າກິນດິບໆ ຈະສົ່ງຜົນຕໍ່ລະບົບທາງເດີນອາຫານ ອາດມີອາການຄ້າຍອາຫານເປັນພິດ ໃຜບໍ່ມັກກິນສຸກໆ ຫລາຍ ແນະນຳຕົ້ມກ່ອນສັກສິບນາທີກໍກິນໄດ້ແລ້ວ
2. ມັນຝຣັ່ງ
ອາດເຮັດໃຫ້ທ້ອງອືດ ອາຫານເປັນພິດ ນອກຈາກນີ້ມັນຝຣັ່ງດິບຍັງສ້າງສານພິດທີ່ຊື່ວ່າ Solanine ຊຶ່ງເປັນໄກໂຄແອນຄາຟູ ຈັດເປັນສານພິດທຳມະຊາດຊະນິດໜຶ່ງ ທີ່ພົບຢູ່ໃນບໍລິເວນສ່ວນທີ່ເປັນສີຂຽວຂອງຫົວມັນຝຣັ່ງ ເປັນສານຍັບຍັ້ງການເຮັດວຽກງານຂອງເອນໄຊມ໌ໂຄລີນເອດເທີເຣດ ບໍ່ຖືກທຳລາຍດ້ວຍຄວາມຮ້ອນ ແລະອາດເຮັດໃຫ້ລະບົບທາງເດີນອາຫານຜິດປົກກະຕິ
3.ໄສ້ກອກດິບ
ໄສ້ກອກດິບ ຖືເປັນຜະລິດຕະພັນອາຫານກຸ່ມຊີ້ນສັດແປຮູປະເພດຊີ້ນໝັກ ໃນປີ ພ.ສ. 2555 ຈາກລາຍງານການເຜົ້າລະວັງທາງລະບາດວິທະຍາຂອງກະທວງສາທາລະນະສຸກ ພົບວ່າມີໂຊດຽມໄນໄຕໃນປະລິມານທີ່ເກີນກຳນົດໃນໄສ້ກອກເຖິງຮ້ອຍລະ 16.4 ນອກຈາກນີ້ຕົວບັນຈຸພັນຂອງໄສ້ກອກຍັງເປັນບໍ່ເກີດໃຫ້ເກີດເຊື້ອແບກທີເຣຍຊຶ່ງຈະກຳຈັດໄດ້ດ້ວຍຄວາມຮ້ອນເທົ່ານັ້ນ ນັ້ນໝາຍຄວາມວ່າຖ້າບໍ່ໄດ້ຜ່ານຄວາມຮ້ອນ ການເຮັດໃຫ້ສຸກ ແລ້ວກິນເຂົ້າໄປມີຫວັງເຊື້ອພະຍາດເຕັມໆ
4. ກະລໍ່າປີ
ໃນກະລໍ່າປີ ຈະມີສານຊື່ກອຍໂຕນເຈນ (Goitrogen) ຊຶ່ງຢູ່ໃນກຸ່ມຂອງສານທີ່ຂັດຂວາງການສ້າງຮໍໂມນໃນຕ່ອມໄທລອຍເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍນຳໄອໂອດີນໄປໃຊ້ສ້າງຮໍໂມນໄທລອກຊິນໄດ້ນ້ອຍກວ່າປົກກະຕິ ຫລືເຮັດໃຫ້ຕ່ອມໄທລອຍເຮັດວຽກຕ່ຳ ແຕ່ຫາກນຳກະລໍ່າປີໄປຜ່ານຄວາມຮ້ອນ ສານກອຍໂຕນເຈນກໍຈະສະລາຍໄປ ດັ່ງນັ້ນແລ້ວຜູ້ທີ່ປ່ວຍເປັນໄທລອຍບໍ່ຄວນກິນດິບໆ
5. ນົມ
ສຳນັກງານຄະນະກຳມະການອາຫານແລະຢາ (FDA) ກ່າວວ່ານ້ຳນົມດິບມີແນວໂນ້ມທີ່ຈະກໍ່ໃຫ້ເກີດຄວາມເຈັບປ່ວຍໃນອາຫານສູງກວ່າຜະລິດຕະພັນນົມອື່ນໆ ເຖິງ 150 ເທົ່າ ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຮັບປະໂຫຍດຈາກນົມ ກ່ອນດື່ມຄວນເລືອກດື່ມນົມທີ່ຜ່ານກະບວນການພາດເຈີໄຣມາແລ້ວ
6. ຖົ່ວງອກ
ໃນຖົ່ງອກມີແບກທີເຣຍທີ່ເປັນອັນຕະລາຍຫຼາຍຊະນິດ ອາທິ E. coli, Salmonella ແລະ Listeria ແບກທີເຣຍເຫຼົ່ານີເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນທີ່ຊື້ນ ດັ່ງນັ້ນແລ້ວເພື່ອເປັນການປ້ອງກັນແບກທີເຣຍຈາກຖົ່ວງອກດິບ ຖ້ານຳໄປປຸງໃຫ້ສຸກກ່ອນຮັບປະທານ ເພື່ອສຸກຂະພາບຂອງຕົວເຈົ້າເອງ
ความคิดเห็น
แสดงความคิดเห็น